stress, overspannen, burnout
stress, overspannen, burnout
Stressklachten duiden op een verstoord evenwicht tussen je belasting en je belastbaarheid. Diverse factoren kunnen hierbij een rol spelen:
Je belasting kan veranderderen door arbeidsomstandigheden, relatieproblemen, zorgtaken, maar ook door andere factoren als bijvoorbeeld meer reizen, een studie die je bent begonnen, huiselijke verplichtingen of een verbouwing.
Je belastbaarheid kan worden aangetast door achteruitgang van je gezondheid of fitheid, door het wegvallen van een structuur waaraan je gewend bent (denk ook aan verhuizing), door het wegvallen van steun van collega's, partner of vrienden, door het ouder worden maar ook door een verdrietige of traumatische gebeurtenis.
Als het evenwicht verstoord raakt, ervaar je meer stress en neemt de mogelijkheid om rationeel te (blijven) reageren af.
Je wordt emotioneler, soms verdrietiger en je krijgt te maken met psychische en psychosomatische klachten als moeheid, een hoofd dat niet stilstaat,
gejaagdheid, overgevoeligheid voor allerlei prikkels, slapeloosheid, angst, paniek, duizeligheid, hoofdpijn, spierpijn, buikpijn, hyperventilatie, hartkloppingen, etc.
Meestal word je door de stress op je zwakste plekken het hardst getroffen.
Als de verstoring langer voortduurt verhevigen de klachten, wat gepaard kan gaan met een daling van je stemming (depressiviteit)
terwijl lichamelijke schade uiteindelijk niet kan worden uitgesloten.
Het is daarom van belang dat je de symptomen van een verstoord evenwicht tijdig als zodanig herkent.